Corona?

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus (COVID-19) hebt. De kans is groter dat je een ander griep- of verkoudheidsvirus hebt.

Houdt de standaard hygiënemaatregelen bij virusinfecties in acht:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes (meteen weggooien)
  • Houdt minstens 1,5 meter afstand van mensen die ziek zijn, of als je zelf verkouden of grieperig bent

Deze maatregelen gelden overigens bij alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen (Bron RIVM).

De media besteedt veel aandacht aan het coronavirus, met name gericht op wanneer het niet goed afloopt. Wees je bewust dat de meeste mensen, net als een gewone griep, ook een besmetting met het coronavirus goed kunnen doorstaan. Op de site van het RIVM lees je de verschijnselen en wat je dan moet doen. Op thuisarts.nl staat een duidelijk filmpje. Bij de overheid vindt je de meest recente maatregelen. Voor een bredere kijk op het virus kun je ons perspectief lezen.