Henriëtte Dekkers

Wie ben ik?

Sinds 1990 ben ik verbonden aan gezondheidscentrum Therapeuticum Haarlem als eerstelijns psychologe, waar ik met veel plezier werk in een samenwerkingsgemeenschap. Sinds 2003 geef ik les aan collega’s, aan een postdoctorale scholing antroposofie en psychotherapie in binnen en buitenland. Ik werkte in het gevangeniswezen, en van 1995 tot 2005 in de antroposofische dagkliniek de Borgstichting.

In mijn werk in de zorg zijn vier belangrijke aandachtspunten.

Allereerst zijn dat de hechting en de hechtingsverstoringen in een mensenleven. Zich kunnen hechten geeft een basisgevoel van sociale samenhang en weerbaarheid. Gehecht zijn in de  fundamenten van het lichaam geeft een gevoel van gedragen worden en zekerheid aan je identiteit. En gehecht en verbonden zijn met je levensdoelen geven zin en betekenis aan ieders levenservaringen en levenskoers.

Het tweede aandachtspunt is de samenhang tussen de sociale, de fysieke en de zingevende werkelijkheid van elke mens. Hiervoor zijn de antroposofie en de moderne wetenschap mijn inspiratiebronnen.

Het derde aandachtspunt is de tijdgeest. De afgelopen drie generaties hebben de wereld enorm zien veranderen. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de gezondheid of ongezondheid van volgende generaties? Hechtingsstoringen nemen snel toe, angsten en depressiviteit ook, trauma’s en acute stressstoornissen zijn stevig in opmars.

Het laatste aandachtspunt ligt uiteraard bij de levensloop en de individualiteit van elk mens, zijn constitutie, zijn oorsprongsland, zijn bagage, zijn sociale context.

Registraties
AGB-code persoonlijk: 94000459
AGB-code praktijk: 94000592
BIG registratienummer: 89051272425
NIP Eerstelijnspsychologie:

Kwaliteitsstatuut

 

Curriculum Vitae

1969 – 1975
Studie Nederlands Recht, Rijks Universiteit Groningen, later studie klinische psychologie,

1972 – 1987
Vrije Universiteit Amsterdam.

1992-2002
Als jurist was ik werkzaam in het bedrijfsleven, vervolgens in het Gevangeniswezen. Als klinisch psycholoog werkte ik in het gezondheidscentrum te Haarlem en van 1992-2002 in de dagklinische psychiatrie.

1990- heden
Eerstelijns psychologe Basis GGZ bij het Gezondheidscentrum Therapeuticum Haarlem.

2003-heden
Internationale activiteiten vanuit de internationaal overkoepelende organisatie van het antroposofisch medisch werk, de ‘Medische sectie’ in Zwitserland, dat met name bestaat uit het organiseren van opleidingen en samenwerkingsverbanden, en daarnaast uit het  lesgeven in antroposofie en psychotherapie.

Henriëtte Dekkers
GZ-Psycholoog

Aanwezigheid

  1. Ma
  2. Di
  3. Wo