Nieuws vanuit de huisartsenpraktijken

U heeft het vast op het nieuws gehoord: cardiologen maken zich zorgen, omdat ze nu bijna geen mensen meer krijgen met hartklachten. Ze zijn bang dat mensen niet meer naar de huisarts gaan, omdat ze bang zijn de zorg te veel belasten en daardoor hun eigen zorg te lang uitstellen. Tevens zien neurologen minder mensen met een beroerte en het aantal nieuwe patiënten met kanker neemt fors af. Ook in de praktijk zien we dat mensen niet snel meer bellen en beschroomd zijn te bellen met de praktijk. In de regio Haarlem is het echter erg rustig en zijn er niet overmatig veel mensen met corona. Van de bijna 9000 patiënten uit onze praktijken zijn er pas 3 ziekenhuisopnames geweest en niemand hoefde naar de IC. In de speciaal daarvoor ingerichte kamer, zien we per week ongeveer 10 mensen met corona-achtige klachten.

Heeft u hinderlijke klachten, neem dan contact op met de praktijk. Als u twijfelt of uw zorgvraag kan wachten, kunt u ook telefonisch overleggen met de assistentes. Zij zijn ervoor opgeleid om in te schatten of een vraag kan wachten, of juist met spoed moet worden gezien. Maak gebruik van hun expertise!

De afgelopen weken zijn we begonnen met het bellen van alle patiënten van 75 jaar en ouder. We informeren of mensen het nog redden, of er een netwerk is van mensen die voor hen kunnen zorgen en of er verder nog vragen zijn. Zo nodig regelen we verdere ondersteuning. Bent u nog niet gebeld, of bent u jonger dan 75, maar heeft u wel behoefte aan ondersteuning of een bemoedigend woord, schroom niet en neem zelf contact op met de praktijk. We helpen u graag.

Na de Pasen zullen we ook gezinnen met kinderen onder de 12 jaar gaan bellen. We willen inventariseren of ouders het nog redden en niet overbelast raken door de combinatie van zorg en thuiswerk. Ook hier geldt: als u behoefte heeft aan ondersteuning, wacht niet maar bel zelf naar de praktijk.

Tot slot: het is een verwarrende tijd, waarin ook veel angst heerst. En waar een gezonde dosis angst kan helpen om het juiste te doen, kan een te veel aan angst juist ook ziek maken. We wensen al onze patiënten toe, dat ze een goede balans vinden om deze tijd met gezond verstand tegemoet te treden. Voor goede tips om gezond te blijven verwijzen we graag naar dit artikel over salutogenese van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen.