Muziektherapie

Wat is muziektherapie?

Als het lichamelijk en/of psychisch evenwicht is verstoord, kan muziektherapie het gezonde evenwicht helpen herstellen. De ritmen en wetmatigheden van kunstzinnige processen werken harmoniserend op de mens die door ziekte uit balans is geraakt. Muziek kan de mens tot in het diepst raken en op vele manieren worden beleefd: door luisteren, door zelf muziek te maken, of door te bewegen.

Muziektherapie maakt gebruik van diverse muzikale elementen (zoals ritme, melodie en harmonie) en verschillende muziekinstrumenten om te werken aan verschillende soorten hulpvragen. Muziektherapie is een paramedische behandelvorm, net als psychotherapie, logopedie en fysiotherapie.

U hoeft voor muziektherapie geen muzikale achtergrond te hebben. Muziektherapie is technisch eenvoudig; het gaat altijd om het proces, en nooit om de prestatie. De instrumenten zijn toegankelijk en na enige oefening eenvoudig te bespelen.

Voor wie is muziektherapie?

Met muziektherapie kan de behandeling van uiteenlopende problemen worden ondersteund:

  • ontwikkelingsproblemen bij kinderen, zoals hechtingsstoornis en moeilijk gedrag;
  • psychiatrische problematiek, zoals angststoornissen, PTSS, depressie en verslavingszorg;
  • psychosomatische klachten, zoals astma/eczeem, hyperventilatie, burn-out, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten) en rouw.

Muziektherapie is geschikt voor jong en oud. Door nauwe samenwerking met de artsen en therapeuten binnen het gezondheidscentrum Therapeuticum Haarlem kunnen we zorg op maat bieden waarin de mens in zijn ontwikkeling centraal staat.

Hoe verloopt een behandeling?

Na een eerste gesprek start de behandeling en wordt een diagnose gesteld. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. In overleg worden frequentie en duur van de therapie vastgesteld.

Een behandeling duurt 30-45 minuten, waarin ook altijd tijd is voor een korte evaluatie. Soms krijgt u een opdracht mee voor thuis, zodat de therapie versterkt wordt.

Kosten en vergoeding

Tarief 2018: € 30,-

Muziektherapie is een alternatieve geneeswijze die wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Verwijzing door de huisarts heeft de voorkeur, maar u kunt ook zonder verwijsbrief een afspraak maken.

Ik ben geregistreerd lid van de NVKT (Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapeuten). Dit houdt in dat ik aan de kwaliteitseisen voldoe en dat vergoeding van de behandeling mogelijk is.

Therapeuten

Annemiek Vloon
Fysiotherapeut / Muziektherapeut