Kunstzinnige beeldende therapie

Wat is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie is een non-verbale behandeling die gebruik maakt van beeldende activiteiten zoals schilderen, tekenen en boetseren.

Niet praten, maar doen en ervaren staan bij deze vorm van therapie centraal. Daarbij is het uitgangspunt dat kunstzinnige elementen – zoals materiaal, vorm, kleur of techniek – elk een specifiek effect hebben op de persoon die de opdrachten uitvoert.

Elke kunstzinnige bezigheid omvat waarnemen, voelen en handelen. In de interactie worden de dagelijkse indrukken omgevormd en geïntegreerd. Het gaat niet om het maken van een kunstwerk; De kunstzinnig activiteit op zich mobiliseert de gezondheid van de maker en stimuleert zijn of haar vitaliteit.

Meer informatie over deze therapie vindt u bij de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën.

Voor wie is kunstzinnige therapie?

Voor volwassenen vanaf 18 jaar.

 • om de vitaliteit te versterken
  • uitputtingsklachten, burn-out, rouwverwerking, gevolgen chemotherapie etc.
 • om je weer verbonden te voelen
  • angst, gevoelens van zinloosheid, leegte vervreemding, anorexia etc.
 • om op adem te komen
  • ademhalingsproblemen, COPD, piekeren, spanning
 • om (weer) in beweging te komen
  • constipatie, apathie, depressie, hartklachten, rouw
 • om levensgebeurtenissen te verwerken
  • reactieve depressie, PTSS, angst
 • om beter met emoties om te gaan
  • ontstekingen, hysterie, woede, hoge bloeddruk.
 • om de vormkracht te versterken
  • multiple sclerose, overgewicht, nervositeit

Aanbod

Kunstzinnige therapie kan individueel worden gevolgd of in groepen.

Kunstzinnige therapie is ook onderdeel van de volgende cursussen binnen onze Gezondheidscentrum:

Kunstzinnig door de seizoenen
Een doorlopende activiteit op vrijdagochtend. We gaan in een informele sfeer gezamenlijk aan de slag met verschillende materialen en technieken. Jaargetijden, kunst, natuur en antroposofie zijn de leidraad. Het is iedere keer verrassend en mooi om te zien hoe dezelfde opdracht door iedereen verschillend wordt uitgevoerd!

Balanceren is een kunst
De cursus biedt handvatten om meer balans in uw eigen leven te creëren. Met behulp van o.a. non-verbale technieken (tekenen en boetseren) gaan we belangrijke thema’s in het leven langs zoals verbinden en loslaten, willen en moeten, inspanning en ontspanning.

Een weg naar innerlijke weerbaarheid
Hoe werken we aan onze innerlijke weerbaarheid? Hoe kunnen we onszelf als het ware op een mentaal gezond en gevarieerd dieet zetten? En hoe komen we als mensen innerlijk in beweging?

Tijdens de cursus bieden we ervaringen en kennis aan die de kwaliteit van ons innerlijk leven kunnen verrijken. De cursus is niet als groepstherapie bedoeld. We hopen dat u kunt genieten van wat u aangereikt wordt.

Wat maakt deze dag de moeite waard
De cursus biedt handvatten om in deze levensfase (65 +) bewust met het ouder worden om te gaan. Verleden (wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent), heden en toekomst komen aan bod via verschillende thema’s die wij met elkaar bespreken. De thema’s worden vervolgens op verschillende manieren tot leven gebracht.

Hoe verloopt een behandeling?

De therapie kan zowel op verwijzing van een arts als op eigen initiatief gevolgd worden. Ervaring met creatief werken is niet nodig, want het gaat niet om een mooi schilderij, maar juist om de ervaring van het schilderen zelf.

De therapie vindt wekelijks of tweewekelijks plaats. De duur van de therapie hangt af van uw vraag en de aard van het probleem waarmee u of uw kind zich aanmeldt. Een behandeltraject duurt gemiddeld 12 weken. Het traject begint met een intakegesprek. Daarna volgen de individuele sessies met aan het einde een evaluatiegesprek. De individuele sessies duren een uur.

Kosten en vergoeding

Individueel: € 65,- per sessie (60 min, inclusief materiaal). Het intake- en het evaluatiegesprek gelden als sessie.

Verschillende verzekeraars vergoeden de therapie geheel of gedeeltelijk. In de meeste gevallen is een aanvullende verzekering vereist. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar of kijk in uw polis. Voor een vergoeding is een verwijzing van uw huisarts nodig.

Als u in aanmerking komt voor een Persoonsgebonden Budget (PGB), dan kunt u een vergoeding krijgen voor Beeldende kunstzinnige therapie onder de naam ‘activerende begeleiding’.

Er zijn ook thema-pakketten:

ZEVEN– Stappen van de held

Met de elementen die ik je aanreik, vertelt jij een nieuw verhaal. Je brengt het verhaal in beeld met gemengde technieken. 7 sessies voor 450

ACHT – Keer op keer

Ontdek hoe lichaam en geest in het dagelijkse leven samen werken. In dit traject maak je kunstzinnige opdrachten die inzicht geven in je dagelijkse functioneren. Je krijgt praktische tips om de balans tussen geven en nemen te herstellen. Gemengde technieken.

8 sessies voor 480

TIEN – Biografische markeringen

Welke gebeurtenissen hebben je levensloop bepaald? We staan stil bij de belangrijke momenten in je leven, dat breng je met soft pastel in beeld

10 sessies voor 590

ELF – Landschappen

Je gaat op reis in je innerlijke landschap. Waar ben je? Wat kom je tegen? Waar ga je naar toe? Een reis met aquarel verf.

11 sessies voor 640

Kleuren beleven

Om te schilderen heb je moed nodig. Ik begeleid je in het schilderen vanuit de methode van F. de Angelis, Italiaanse schilder. Aquarel verf.

“Kleuren gebruiken zonder dat ze vuil worden betekend niet dat ze niet vermengd mogen worden. Een vuile kleur is in feite het resultaat van een afleiding, een oppervlakkige houding of een staat van chaos. Met discipline proberen we voor de verschillende kleuren te zorgen door hun actie te observeren: ze moeten, zoals muziek, met elkaar resoneren.” B. de Angelis

5 sessies voor 300

Kwaliteitsregister

Silvia Pedrotti is geregistreerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën (NVKToag) onder het registratienummer 0716. Daarnaast is ze lid van de Nederlandse Vereniging Zorgaanbieders (NVAZ). De klachten-/privacyregeling van het Therapeuticum vindt u in de link onderaan de pagina.
penceel
Kunst

Therapeuten

Silvia Pedrotti
Beeldend kunstzinnig therapeut / vaktherapeut