Kunstzinnige beeldende therapie


Als u een afspraak heeft op onze praktijk kunt u zonder tegenbericht gewoon komen, mits u geen klachten heeft van verkoudheid of koorts. Lees meer over corona/COVID-19 en gezondheid.

Wat is kunstzinnige beeldende therapie?

Beeldend kunstzinnige therapie combineert medische en psychologische kennis met kunstzinnige activiteiten, zoals schilderen, tekenen of boetseren. Daarbij is het uitgangspunt dat kunstzinnige elementen – zoals het materiaal, de vorm, de kleur of de techniek – elk een specifiek effect op mensen hebben. In de keuze van de oefening en het materiaal maakt de therapeut gebruik van de kwaliteiten van deze beeldende elementen.

Met Beeldend kunstzinnige therapie werkt u aan het herstel van uw innerlijke evenwicht, zodat u steviger en bewuster wordt. Als u steviger in uw schoenen staat, kunt u meer incasseren, functioneert u beter, en kunt u werken aan uw eigen herstel. U bent daardoor beter in staat om de regie over uw leven te voeren.

Meer informatie over deze therapie vindt u bij de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën.

Voor wie is kunstzinnige beeldende therapie?

Beeldend kunstzinnige therapie is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 7 jaar. De therapie kan ingezet worden voor de behandeling van uiteenlopende klachten.

  • Bij volwassenen: lichamelijke klachten, burn-out, veel spanning of stress, onzekerheid of angst, laag zelfbeeld, depressie, iet kunnen voelen of juist overspoeld raken door gevoelens, slaapproblemen.
  • Bij kinderen en/of jongeren: bedplassen, slaapproblemen, niet lekker in je vel zitten, weinig zelfvertrouwen, faalangst, begeleiding bij de verwerking van verlies of een scheiding.

Hoe verloopt een behandeling?

De therapie kan zowel op verwijzing van een arts als op eigen initiatief gevolgd worden. Ervaring met creatief werken is niet nodig, want het gaat niet om een mooi schilderij, maar juist om de ervaring van het schilderen zelf.

De therapie vindt wekelijks of tweewekelijks plaats. De duur van de therapie hangt af van uw vraag en de aard van het probleem waarmee u of uw kind zich aanmeldt. Een behandeltraject duurt gemiddeld 12 weken. Het traject begint met een intakegesprek waarin een diagnose wordt gesteld. Daarna volgen de individuele sessies met aan het einde een evaluatiegesprek. De individuele sessies duren een uur.

Kosten en vergoeding

Tarief 2018: € 62,- per sessie (60 min, inclusief materiaal). Het intake- en het evaluatiegesprek gelden als sessie.

Verschillende verzekeraars vergoeden de therapie geheel of gedeeltelijk. In de meeste gevallen is een aanvullende verzekering vereist. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar of kijk in uw polis. Voor een vergoeding is een verwijzing van uw huisarts nodig.

Als u in aanmerking komt voor een Persoonsgebonden Budget (PGB), dan kunt u een vergoeding krijgen voor Beeldende kunstzinnige therapie onder de naam ‘activerende begeleiding’.

Kwaliteitsregister

Silvia Pedrotti is geregistreerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën (NVKToag) onder het registratienummer 0716. Daarnaast is ze lid van de Nederlandse Vereniging Zorgaanbieders (NVAZ). De klachten-/privacyregeling van het Therapeuticum vindt u in de link onderaan de pagina.
penceel
Kunst

Therapeuten

Silvia Pedrotti
Beeldend kunstzinnig therapeut / vaktherapeut