Uitwendige therapie

Wat is uitwendige therapie?

Uitwendige therapie maakt deel uit van de antroposofische verpleegkunde. Bij deze therapie vindt behandeling plaats via de huid. Dit kan op verschillende manieren:

  • door een wikkel of kompres met een kruidenextract, zalf of olie aan te brengen op een bepaalde plek op het lichaam;
  • door een ritmische inwrijving, waarbij olie op een vloeiende manier wordt aangebracht op het gehele lichaam of op een specifiek orgaan.

In overleg met de arts worden de behandelwijze en de substantie gekozen.

Het doel van uitwendige therapie is ondersteuning en versterking van de eigen herstelkracht van de patiënt. Ook wordt besproken wat u zelf kunt doen zodat u ‘beter in uw vel’ komt te zitten.

Voor wie is uitwendige therapie?

Wij helpen veel mensen met vermoeidheidsklachten, burn-out, depressieve gevoelens en slaapproblemen. We behandelen ook patiënten met lichamelijke klachten, zoals longontsteking, pijnklachten en diabetes. Daarnaast bieden we ondersteuning bij de behandeling van kanker en bij het stervensproces.

Uitwendige therapie wordt in ons gezondheidscentrum alleen gegeven op verwijzing van uw huisarts.

Hoe verloopt een behandeling?

De behandeling vindt plaats in een prikkelarme omgeving, waarbij aandacht is voor ritme, rust en warmte. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.  Vervolgens wordt u toegedekt en rust u nog eens 20 minuten na.

Bij voorkeur vindt de behandeling twee keer per week plaats op dezelfde dag en tijd gedurende zes weken.

Kosten en vergoeding

In ons gezondheidscentrum werken de praktijkverpleegkundigen in dienst van de huisartsen. Daardoor valt de therapie onder de huisartsenzorg.

Alleen de olie en/of zalf die de huisarts heeft voorgeschreven dient u zelf te kopen. Deze is verkrijgbaar bij ‘t winkeltje op de begane grond.

Therapeuten

Akke Prins
Verpleegkundige antroposofische zorg

Linda Vink
Verpleegkundige Antroposofische Zorg / Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

Twan Nijenhuis
Verpleegkundige Antroposofische Zorg / Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ)