Het coronavirus, wat weten we nu?

Hoewel we nog steeds te horen krijgen dat het coronavirus een gevaarlijk virus is, zijn de feiten inmiddels heel anders dan toen we in maart voor het eerst echt geconfronteerd werden met het virus. Wat weten we nu?

 • Het virus is veel minder dodelijk dan we dachten. De IFR (Iinfection Fatality Rate) is een maat die aangeeft welk percentage van de mensen die besmet wordt, sterft aan het virus. Dachten we in maart nog dat dit 3,4% was, inmiddels weten we dat het rond de 0,5% ligt.
 • In maart was er geen behandeling, het virus veroorzaakte symptomen die we van een normale griep niet kennen: ernstige benauwdheid door een interstitiële longontsteking, vaak in combinatie met longembolieën. Ook was het immuunsysteem vaker ‘op hol’ dan bij de gebruikelijke griep. Nu we dit weten, is de behandeling in het ziekenhuis effectiever: een combinatie van virusremming (remdesivir), antistolling (fraxiparine) en het beteugelen van een doorschieten van het immuunsysteem met dexamethason. Dit betekent minder mensen naar de IC en minder sterfte op de IC.
 • Veel meer mensen dan aanvankelijk gedacht kregen Covid zonder klachten, of herstelden makkelijk van wat ze dachten een simpele verkoudheid. Maar liefst 98% van de mensen herstelt zonder noemenswaardige problemen.
 • Hoewel we nu heel veel testen, vinden we vooral besmettingen. Mensen die het virus bij zich dragen maar er niet of nauwelijks ziek van zijn. Dat gegeven kennen we van heel veel andere, potentieel heel gevaarlijke, virussen of bacteriën zoals de meningokok (20% drager) en de pneumokok.
 • De gevolgen van de maatregelen om Covid in te dammen worden nu pas echt zichtbaar:
  • Zeker 5000 gemiste kankerdiagnoses
  • Meer amputaties van ledematen
  • Culturele sector wankelt
  • Veel meer faillissementen met alle gevolgen voor de gezondheid
  • Veel meer eenzaamheid met gevolgen voor de gezondheid
  • Meer huiselijk geweld en kindermishandeling

Covid-19 is zo gevaarlijk als een lelijke griep, al kan het ziektebeeld indrukwekkend en anders verlopen. Dat mensen last houden van vermoeidheid, hart- en longen kennen we ook van andere virussen en lijkt niet anders te zijn bij Covid. Het wordt dan ook tijd dat we het virus gaan zien voor wat het echt is: een veelal onschuldig virus, dat in slechts enkele gevallen de (mede)oorzaak is van een ernstig verlopende infectie. Gelukkig is dat precies waar huisartsen goed in zijn: geruststellen waar het kan, en ingrijpen waar het noodzakelijk is.

Wat doen we op de praktijk:

 1. We vragen u niet te komen met verkoudheidsklachten. Dat is vooral om kwetsbare patiënten veilig op de praktijk te kunnen ontvangen. Overleg in twijfelgevallen met de assistente.
 2. Kom waar mogelijk alleen, of vraag uw begeleiding buiten te wachten (uiteraard niet bij slecht weer)
 3. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. Er is weinig bewijs dat het werkzaam is en door de screening vooraf is het ook niet nodig. Ook wordt elke kamer van het Van Dam Huis apart en zelfstandig geventileerd door gebruik van de ClimaRads.
 4. Als u klachten heeft en mogelijk corona, wordt u gezien op ons aparte coronaspreekuur. U bereikt deze spreekkamer buitenom, via de achterzijde. Volg de instructies van de assistente.
 5. Op de begane grond komt een desinfectiezuil, daar kunt u de handen desinfecteren.

Uiteraard blijft het belangrijk zorg te dragen voor uw eigen weerstand. Tips en adviezen daarvoor verschenen al eerder in de nieuwsbrief en kunt u makkelijk teruglezen op: https://www.therapeuticumhaarlem.nl/Corona.

Omdat infludo moeilijk verkrijgbaar kan zijn, kunt u de assistentes ook vragen om een recept voor de ferrum sidereum comp. Dit middel is een compositie van kwarts, meteoorijzer en zwavel en staat voor een gezonde balans tussen denken (kwarts), voelen (meteoorijzer) en willen (zwavel). Het is ook een goed alternatief voor de meteoreisen globuli die met name in de Duitstalige literatuur genoemd wordt.