Wandelen maakt gezond

Huisarts Christof Zwart schreef er al over in de vorige nieuwsbrief: het belang van het verhogen van je eigen weerstand[1]. Of eigenlijk, van je eigen gezondheid, want daarmee verbetert je weerstand ook. Een van de dingen die je heel eenvoudig zelf kunt doen is een half uur per dag bewegen. Dat hoeft niet ingewikkeld of zwaar te zijn, het maken van een dagelijkse wandeling levert al een enorm gezondheidsvoordeel op[2].

Wandelen is voor veel dingen goed[3]: het versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Het stimuleert de longfunctie en spijsvertering. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed en zorgt voor een betere conditie van hart en bloedvaten. Het vermindert het risico op sommige vormen van kanker. Het verbetert het geheugen. Het werkt tegen overgewicht en vermindert zelfs de hang naar zoetigheid*. Ook werkt het stressverlagend en helpt het tegen depressie en angst. Mensen die voldoende bewegen hebben minder kans op dementie[4].

Onderzoekers van de universiteit in Maastricht[5] stellen dat regelmatige laag intensieve beweging meer voordelen oplevert dan af en toe intensieve training. Zo werkt wandelen beter dan intensief sporten bij diabetes 2.

In een studie van Harvard Universiteit[6] onder 1000 mensen bleek dat degenen die minstens 5 dagen per week een wandeling maakten beduidend minder vaak ziek werden tijdens het griepseizoen. En als ze al ziek werden, was het korter en met minder symptomen.

Dagelijks een half uurtje lopen dus, daar kan geen pil tegenop!

Walking is a man's best medicine paars

Video met tekening door Liisa Sorsa

Lopen kun je gewoon in je eigen omgeving, al heeft lopen in de natuur nog meer voordelen[7]. En bewegen in een groep levert nog meer voordelen op[8]. Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam maar werkt verkwikkend en harmoniserend op geest, ziel en lichaam. Vooral als je met interesse om je heen kijkt en al je zintuigen open zet: Het voelen van de stemming van het gebied waar je loopt. Dat kan de natuur zijn maar ook een stadsdeel met interessante hoekjes. Je kunt dan blij worden als je iets opmerkt waar je altijd aan voorbij ging.

Er zijn veel wandelgroepen in Haarlem waar je aan kunt deelnemen. Ook het Van Dam Huis organiseert een wekelijkse wandeling, elke donderdagochtend van 10.30 tot ongeveer 13.00 uur. Zie ons Zorgaanbod.

Kun je je er moeilijk toe zetten, of heb je geen tijd om samen te wandelen? De hersenstichting heeft met medewerking van Erik Scherders de app “Ommetje” ontwikkeld die het wandelen dan toch kan stimuleren.

 

Bronnen: