Middelen om deze zomer mee te nemen

Nu de zomer(vakantie) voor de deur staat is het goed om wat medicatie in huis te hebben, voor de typische zomerkwalen.

Urticazalf of -gel.

Urticazalf, voorheen combudoron, kan goed gebruikt worden bij zonverbranding, bij insectensteken of bij allergische reacties.

Het is samengesteld uit arnica en de kleine brandnetel. De kleine brandnetel, Urtica urens, geeft zijn naam aan de zalf. De Urtica urens is een eenjarige plant, die vooral op akkerland en in moestuinen groeit, op compost- en mesthopen. Het effect van vers netelgif op de huid gelijkt op de ‘netel-roos’, die opgewekt wordt door insectensteken en kwallen, of op dat van een te heftige blootstelling van de huid aan zon of warmte. Juist in deze gevallen worden extracten uit Urtica urens ingezet ter verlichting van de klachten. Er zit ook veel kiezelzuur in het plantje (meer dan in de grote brandnetel), een substantie die belangrijk is voor de huid bij het in stand houden en herstellen van vorm en structuur.

De arnica, ook wel Wolverlei of Valkruid, is een vaste plant uit de familie van de Samengesteldbloemigen (Composieten of Asteraceae). In onze streken is ze uiterst zeldzaam (op heide- en veengrond). Het lijkt erop dat het kiezelzuur, dat voor de Arnica-plant van essentieel belang is om te kunnen groeien, niet zozeer tot in de stoffelijke chemie wordt uitgewerkt, maar eerder procesmatig, ‘energetisch’ werkzaam blijft, vergelijkbaar met een homeopathische verdunning. In de antroposofische geneeskunde wordt dit werken als ‘kiezeldynamiek’ omschreven. Arnica wordt als ‘kiezelplant’ hoofdzakelijk ingezet omwille van de structurerende, vorm-herstellende werking. De arnica in deze zalf kan natuurlijk ook prima dienen als dé hulp bij kneuzingen en bloeduitstortingen. De goede werking van arnica hierbij geeft de plant ook een van zijn namen: valkruid. In een wetenschappelijk onderzoek werd aangetoond dat arnica zelfs beter werkt dan ibuprofencreme. Uiteraard kan ook een extra tube arnica mee op reis.

Cocculus/Oleum Petrae comp. granulen
Dit middel is gebaseerd op het homeopatische similia principe. Het similia principe stelt dat een plant in verdunde oplossing werkzaam is tegen de klachten die het onverdund geeft. De kokkelstruik is zeer giftig en geeft misselijkheid en braken, evenals de braakwortel, ipecacuanha en het derde ingrediënt, de gezuiverde petroleum aardolie. Door nu juist deze middelen volgens het homeopatische principe te verdunnen, werken ze als een prima middel bij reisziekte. Kinderen tot 6 jaar 3 keer 1 granules, 6-12 jaar 3 keer 2 en iedereen boven de 12 neemt er 3 keer 3.

Chamomilla comp. kinderzetpillen.
Deze kinderzetpillen werken uitstekend bij pijn tgv doorkomende tanden en kiezen, maar ook bij buik- en oorpijn. Het voordeel van deze zetpillen boven paracetamol is dat ze de koorts niet verlagen. Koorts is immers een goede helper bij het overwinnen van infecties en die wil je het liefst behouden. Dat kan goed met de chamomilla kinderzetpillen.

De zetpillen bevatten naast zilver ook echinacea om de weerstand te ondersteunen, belladonna en kamille om te ontkrampen en papaver somniferum. Het melksap van Papaver somniferum (slaapbol) zit vol alkaloïden, waarvan codeïne, morfine, noscapine en papaverine de belangrijkste zijn. De opiumalkaloïden hebben een verlammende, verdovende werking op zenuwen en zintuigen -‘somniferum’ betekent ‘slaap brengend’ -; ze werken kalmerend en pijnstillend en veroorzaken tegelijk een algeheel geluksgevoel, een gevoel van verlost te zijn van de werkelijkheid, en aangename dromen.

 

 

Calendulazalf

Calendula, goudsbloem, is een plant met een enorme vitaliteit: ze kiemt niet alleen erg gemakkelijk uit het zaad, maar groeit en bloeit ook vrijwel het hele jaar door. In de antroposofische geneeskunde wordt Calendula, met haar grote vitaliteit én ordenend vermogen, ingezet om de regeneratie-krachten van het organisme aan te spreken en tegelijkertijd een ongecontroleerd en ongestructureerd groeien (ontstekingen, wild vlees bij littekens) te helpen voorkomen. Calendula-preparaten worden zowel toegepast bij te veel vitaliteit (infecties met ettervorming, babykwaaltjes zoals luiereczeem en berg) als bij vertraagde regeneratie (slecht helende wondjes).

 

Carbo Gentianae comp. trit.Bij diarree en buikkrampen werkt dit middel ontgiftend en ontkrampend door de as (carbo) van de berk, de cichorei en de gentiana. Vier tot zes keer per dag een kwart theelepeltje vol kan de vakantie redden van een buikgriep.

De urticazalf, de arnica en de calendulazalf kunt u zo kopen, bijvoorbeeld in ’t Winkeltje in het Van Dam Huis, de andere middelen gaan op recept. Als u alle middelen tegelijk aanschaft, kunt u het gratis laten thuisbezorgen. Vraag of de assistente het recept voor u naar de Weleda bereidingsapotheek wil sturen. U kunt ook een mail sturen aan assistent.therapeuticum@gmail.com met het verzoek om de middelen voor u te bestellen.