Cursus wat maakt deze dag de moeite waard?

De kunst van het ouder worden

De cursus heeft als doel handvatten te bieden om in deze levensfase te leren, bewust met het ouder worden om te gaan. Hoe blijf je innerlijk in beweging en houd je verbinding met het leven. Hoe spoor je je eigen bronnen van kracht en gezondheid op. Zingeving is een sterk gezondheidsbevorderende kracht in de mens, maar hoe geef je zin aan het leven als je veel hebt moeten loslaten.

Doelgroep
Deelnemers vanaf 65 jaar en ouder en voorlopig alleen voor mensen wiens huisarts deel uitmaakt van Het Therapeuticum Haarlem.

De cursus wordt  2 keer gegeven, in het voorjaar en in het najaar en bestaat uit 9 bijeenkomsten van 14.00-16.00
De eigen kunstzinnige vermogens worden aangesproken en gekoppeld aan de thema’s van de 7 levensprocessen.
We staan erbij stil  hoe deze processen werken bij de ouder wordende  mens en gaan hierover met elkaar  in gesprek gegaan.

Het programma begint met aandacht voor het lichaam, beweging en lichaamsbewustzijn.
Het thema van de dag heeft een theoretisch kader maar wordt altijd vertaald naar de praktijk van de deelnemers.
Tijdens de uitwisseling n.a.v. vragen, ontstaan interessante en intieme gesprekken tussen de cursisten die soms wel soms niet gedeeld worden in de groep (niets moet)
Deze uitwisseling blijkt elke keer weer heel waardevol en verrijkend. Hoe kunnen we een innerlijke balans vinden en inspiratie voor het dagelijkse leven.
De kunstzinnige opdrachten worden afgestemd op het thema van de week en gericht op de ervaring van de deelnemers.
De bijeenkomsten worden afgesloten met een mooi gedicht of toepasselijke tekst en soms met een opdracht om thuis te doen.

Wij kijken ernaar uit om weer te  starten  weer op donderdag middag 7 oktober ( zie agenda )
Aanmelden kan bij Linda Vink:
Tel 06-53663478 of ln.me1713544012lraah1713544012mucit1713544012uepar1713544012eht@k1713544012niv.a1713544012dniL1713544012

Silvia Pedrotti, Kunstzinnig therapie
Linda van Santen, Praktijkverpleegkundige
Linda Vink, Praktijkverpleegkundige

Reactie van 2 cursisten
“Ik las de aankondiging van de cursus en dacht: Wat maakt deze dag de moeite waard……. Tsja, wat is dat voor mij? Daar sta ik meestal niet zo bij stil.
De kunst van het ouder worden…… maar dat gaat toch vanzelf, daar is toch geen kunst aan?
Ik sprak een ex-deelnemer die heel enthousiast was, de cursus kon doorgaan in Corona-tijd én ik had tijd. Dus heb ik me opgegeven en daar geen moment spijt van gehad. Achteraf was is blij dat ik in die periode tijd had, daardoor kon ik intensief met de inhoud aan de slag. Ik ben nog steeds blij met het schriftje dat we de eerste keer kregen en dat ik echt gebruikt heb om de cursus inhoud te beschrijven en te verwerken voor mezelf. Inmiddels fungeert het als een naslagwerkje waar ik nog geregeld in kijk.
Het was een fijne cursus die stof tot nadenken gaf en me stimuleerde om ook praktisch aan de slag te gaan.
Wat ik zo fijn vond was: De prettige uitnodigende sfeer, de deskundige leiding, de kunstzinnige opdrachten die toevoegden aan het onderwerp dat behandeld werd, de gedichten die werden voorgelezen. De leiding zorgde voor een situatie waarin het fijn was om met medecursisten een-op-een in gesprek te zijn naar aanleiding van een onderwerp.
De cursus is een aanrader, ook (of misschien wel juist) als je je niet oud voelt!”

“De kunst van het ouder worden is een geweldig fijne cursus om je zelf te accepteren maar vooral ook te waarderen omdat je nog zoveel  WEL kan.
Je verzamelt je parels van elke dag; gaat een gesprek aan met een medecursist over de verschillende stappen van het proces dat we bijvoorbeeld kennen van onze voeding maar dat ook op zielsniveau zo verloopt. En dan de kunstzinnige verwerking die je gevoel en je wil aanspreekt.
Zelf ging ik altijd intens blij naar huis. Nu heb ik de stap gezet naar rouwtherapie en een cursus Italiaans in het buurtcentrum.”