Het euritmische gebaar “B”, voor de broodnodige warmte

Door Anneke Kraakman

Het bekende beeld van Sint-Maarten die zijn mantel in tweeën deelt, ziet iedereen voor zich. In de euritmie is er een gebaar die deze mantel bijzonder goed weergeeft. Het is het gebaar van de klank B. Het is een beweging waar je jezelf omhult, inbakert, beschermt. We kennen het gebaar van de moeder die het kind op de armen draagt, beschermend. In het B-gebaar kom je sterk bij jezelf aan. Het versterkt de aanwezigheid in het eigen lichaam met name in de stofwisseling. Je kunt de warmte op de onderrug voelen, bij de nierstreek. Het zijn juist de nieren die deze beweging ”proeven”.

Elk gebaar is getekend in een euritmiefiguur met een drieklank van kleuren (zie onderaan deze tekst). Je ziet de eigen beweging (jurk), die van de omgeving (sluier) en die van de spierspanning (karakter). Opvallend aan deze figuren is dat ze niet 3-dimensionaal zijn maar 2 dimensionaal, vlakachtig getekend. Ze beschrijven geen fysieke werkelijkheid maar een vlakachtige etherische.

Kijk je nu naar de euritmiefiguur van de B-klank, dan zie je heldere primaire kleuren geel, blauw en rood. De markante grote, gele gestalte straalt en wordt omhuld door een eveneens grote en opvallend mooie blauwe sluier, die van achter over de schouders ligt, en met enige zwier omhult. Het hoofd is in verhouding klein. Om al dat imposants tot een B-gebaar te laten worden is enige stevigheid nodig die zich in het rood van de armen uitdrukt. Kijk je naar het gebaar in de tijd, dan begint de beweging in het blauw en het stralende geel ontstaat als het rood, de spierspanning, de vorm geeft.

In de euritmietherapie ben je zowel de ontvanger als de gever. Om in het beeld te blijven: je bent tegelijkertijd de bedelaar en Sint-Maarten. Doordat je het gebaar maakt, ga je de omhulling ook waarnemen, voel je het ingebakerde. Maar je moet het wel eerst doen, dat is Sint-Maarten. In de euritmietherapie geef je jezelf voortdurend een bepaalde kwaliteit: stevigheid, beweeglijkheid, evenwicht, rust, ritme, warmte, adem, ruimte enz.

De B-klank wordt op diverse manieren ingezet: bij uitputting, stress, diabetes, maar ook bij eetproblemen, eczeem, migraine, ademhalingsproblemen. Zoals de longen middels de ademhaling de opname van zuurstof uit de omgeving verzorgen, zo maken de nieren inwendig de zuurstof vrij in het bloed middels een chemisch proces. Met het B-gebaar versterk je dit proces.
Bij bedplas-problemen is het een zeer gewaardeerde beweging, die dan niet alleen met de armen wordt uitgevoerd maar juist met de benen en de voeten. En mocht je koude handen hebben dan is een klein b-gebaar met de handen een aanrader.

Het B-gebaar is de meest lichaamsbewuste, lichaam versterkende beweging die we hebben in de euritmietherapie. Dat maakt deze klank zo geschikt voor kleine kinderen. En tevens een opbouwer van warmte en vitaliteit bij uitstek!