Wat te doen bij verkoudheden bij kinderen?

De laatste weken zien we weer veel kinderen die in meerdere of mindere mate last hebben van verkoudheid, hoest, snot, eventueel gepaard gaand met koorts.

Kinderen die hierbij echt niet lekker in hun vel zitten, kunnen het best ondersteund worden door ze thuis te houden en warm te kleden. Belangrijk is dat de kinderen warme voetjes houden. Vooral kleine kinderen die nog over de vloer kruipen zijn gevoelig voor tocht en kunnen daardoor gemakkelijk ongemerkt afkoelen en koude voetjes krijgen.

Let bij kinderen met een stevige verkoudheid op of ze voldoende warm zijn. Je kunt hen ondersteunen door meerdere laagjes aan te trekken, bv. een wollen romper, shirtje met lange mouwen, wollen vestje, maillot (van katoen of wol of zijdemengsel), broekje erover en wollen sokken. Let daarbij wel op dat het kindje niet te warm wordt, zeker als het ook koorts heeft. Bij te veel warmte of bij koorts kun je een laagje uittrekken.

Er zijn diverse middelen waarmee je de kinderen kunt ondersteunen:

Help kinderen met een loopneus of snottebellen door voor het slapen de neus te druppelen of te sprayen met fysiologisch zoutdruppels, bijv. Rhinodoron van Weleda.

Kinfludo van Weleda bevat hele kleine korreltjes (granula) die je 3-6 x per dag kunt geven, bij een stevige verkoudheid met ook verhoging. Het is een preparaat dat ondersteunend werkt bij griep en verkoudheid.

Bronchiaalbalsem van Wala (voor kinderen vanaf ca. 2 jaar) geeft rust wanneer je dit op het ruggetje en de borst smeert; het verlicht de klachten.

Wala Nasenbalsem helpt als er sprake is van een verstopte neus, waardoor het kind moeilijker ademt.

Bovenstaande middelen zijn verkrijgbaar en meestal op voorraad in ’t Winkeltje in het Van Dam Huis.

Wat kun je zelf thuis nog doen?:

Een uitje, gesnipperd in een schaaltje naast het bedje, zorgt er ook voor dat een verstopte neus open gaat; het kind kan vrij ademen en rustiger kan slapen (of kan ongestoord drinken uit borst of fles).

Je kunt i.p.v. Rhinodoron ook zelf een zoutoplossing 0,9% maken die ongeveer zo zout is als je traanvocht. Dit kun je dan met behulp van een pipetje in het neusje druppelen. De verhouding water- zout: op 0,5 liter gekookt water voeg je 1 afgestreken theelepel zout toe. Het zout laten oplossen in het water en dan is het klaar voor gebruik. Deze oplossing kun je twee dagen in de koelkast bewaren.

Bij een droge prikkelhoest is een natte handdoek naast het kinderbedje een goed middel. Je maakt een badhanddoek goed nat onder de kraan, wringt het uit en hangt het in de buurt waar het kind slaapt. Het water verdampt, het kind ademt vochtige lucht in en de droge hoest neemt af.

Weerstand kan verhoogd worden door voldoende vitamine C aan te bieden, bij voorkeur in de vorm van vers fruit en verse groenten.

Vitamine D raden we aan om kinderen tot 4 jaar te geven als de R in de maand is.