Vaccineren met Novavax

Vermoedelijk in februari zal het Novavax vaccin beschikbaar komen, vermoedelijk via de huisartsen. Omdat dit vaccin bestemd is voor mensen die geen mRNA vaccin willen, en we daar relatief veel patiënten van in onze praktijken hebben, willen wij ons voorbereiden op vaccinatie met dit vaccin.

Het Novavax vaccin bevat, door motten geproduceerde, eiwitten die sterk lijken op het coronavirus. Het lichaam zal deze eiwitten willen opruimen en maakt daarbij antistoffen aan. Deze antistoffen beschermen tegen Corona. Hoewel nog veel onzeker is, lijkt de bescherming hoog mogelijk gelijkwaardig aan Pfizer. Het verschil met de mRNA vaccins is, dat het lichaam niet eerst zélf de eiwitten moet maken (door de cel te foppen met ingespoten mRNA) maar direct de eiwitten krijgt toegediend en daarop kan reageren. Om de immuunrespons te verhogen is wel een additieve stof toegevoegd aan het vaccin.

Is het een klassiek vaccin? Nog niet helemaal. Onder klassiek vaccin verstaan we in de regel vaccins waarbij het virus waartegen gevaccineerd wordt verzwakt wordt en dan verzwakt wordt ingespoten. Je wordt dan niet ziek, maar je maakt wel antistoffen en een T-cel respons. Zo’n vaccin is Valneva, maar het is nog onzeker of dat in Nederland beschikbaar zal komen.

Bijwerkingen: over de bijwerkingen is nog niet veel bekend, zeker niet over de lange termijn.

Mocht u zich mogelijk met dit vaccin willen vaccineren, dan kunt u zich als belangstellende opgeven. Zodra we meer weten zullen we u weer informeren. Als u zich opgeeft verplicht u zich tot niets, het is voor een eerste inventarisatie.

Christof Zwart, namens alle huisartsen.