Wat te doen bij warmte in de zomer?

In onze praktijk krijgen we nu weer regelmatig de vraag van ouders hoe ze hun kind moeten kleden, hoe ze moeten omgaan met de warmte in de zomermaanden.

Pasgeborenen en jonge kinderen hebben een gevoelige huid die nog niet gewend is aan de invloed van zonlicht/UV straling. Wanneer kinderen op jonge leeftijd met zonschade te maken krijgen kan dat op latere leeftijd ernstige huidproblemen (kanker) geven. Daarom is het van belang dat kleine kinderen zoveel mogelijk uit de directe zon worden gehouden. Een schaduwplek is prima om in te spelen of te slapen, maar het is raadzaam om de huid dan toch in te smeren met zonnebrandolie of -crème, b.v. van Weleda, Attitude of Lavera.

Geef het kind tevens een hoedje of petje op; het beschermt en verkoelt het hoofdje.

Bij de zuigelingen kun je dunne kleding gebruiken van bijv. katoen, linnen of zijde, waar je de armpjes en beentjes bedekt; deze zeer jonge kinderen zijn kwetsbaar en gevoelig voor vleugen tocht of wind. Bij koude voetjes kunnen sokjes aan blijven.

Peuters mogen dunne zomerse kleding dragen, ook van b.v. katoen, linnen of zijde,

Wanneer een jong kind te warm is merk je dat het nekje klammig wordt, het kan rood, wat gestuwd in het gezichtje worden. In dat geval zijn er wel korte mouwtjes en broekjes of alleen een rompertje nodig; tocht en wind blijft dan een extra punt van aandacht. Een dun lakentje bij baby’s kan altijd.

Bij zonnebrand waarbij roodheid is ontstaan, kun je de huid verzorgen met calendula babyolie of aloë vera gel. Vochtige wikkels, gedrenkt in kamillethee, of sap van een uitgeknepen komkommer kunnen verzachtend werken; de huid wordt voorzichtig gedept.

Naast de huidverzorging is het belangrijk dat een kind de hele dag door goed drinkt. De luiers moeten regelmatig nat zijn. Kinderen die borstvoeding of flesvoeding krijgen mogen gerust een beetje extra drinken in de vorm van lauw water, kamille- of venkelthee, of thee van een mengsel van bijvoorbeeld venkel- kummel- anijs.