Honderden Bevlogen Huisartsen leggen werk een uur neer

Honderden huisartsen van stichting “De Bevlogen Huisartsen” (DBH) leggen op donderdag 21 december voor een uur het werk neer. Zo kunnen de huisartsen online een rechtszaak volgen die zij hebben aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Tussen 10 en 11 uur kijken ze naar de uitspraak van het College van Beroep. Voor spoedgevallen zijn de praktijken wel open. De inzet van de rechtszaak is een reële vergoeding voor alle praktijken in Nederland afdwingen zodat de ‘broodnodige’ instroom van nieuwe praktijkhouders weer op gang komt.

Krappe vergoedingen

De stichting heeft de rechtszaak tegen de NZa aangespannen omdat ze onder meer vindt dat de huisartsen een te krappe vergoeding krijgen voor het starten van een nieuwe praktijk. De Bevlogen Huisartsen vinden dat er op die manier niet geïnvesteerd kan worden in belangrijke toekomstbestendige eerstelijnszorg.

Op basis van een eigen onderzoek van De Bevlogen Huisartsen onder veertig huisartsenpraktijken in Nederland blijkt dat de NZa-tarieven voor onder andere personeelskosten en huisvesting niet kostendekkend zijn.

Huisartsenzorg onder druk

De stichting wil dat huisartsen ruimte krijgen om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om het beste te doen voor de patiënt. Christof Zwart, voorzitter van De Bevlogen Huisartsen, geeft aan: “Met deze actie willen wij nogmaals benadrukken dat de huisartsenzorg onder druk staat. Wij denken dat we de rechter goed inzicht hebben gegeven in de werkelijke kosten waar huisartsen mee te maken hebben.”