Annerose Kunenborg
Wie ben ik? Annerose Kunenborg – Antroposofisch Huisarts
Wat inspireert mij?
Toen ik tijdens mijn studie Geneeskunde in aanraking kwam met de antroposofie voelde dat direct als een warm bad. Wat me bij mijn eerste stage in een antroposofisch ziekenhuis in Duitsland het meeste raakte, was de manier waarop verpleegkundigen en artsen samen werkten. Geen hiërarchie, maar gelijkwaardigheid waarbij echt naar elkaar geluisterd werd en de patiënt centraal stond. Ook een stage bij een homeopathisch huisarts tijdens mijn studie geneeskunde vond ik zeer inspirerend. Ik wilde naast mijn reguliere geneeskundestudie meer over geneeskrachtige planten leren en volgde de opleiding tot homeopathisch arts en later ook de opleiding tot antroposofisch arts. De opleiding tot huisarts aan de VU was na afronding van mijn studie een logische keuze.
Ik ben lid van de Vereniging Arts en Leefstijl, de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen en de Landelijke Huisartsen Vereniging van Nederland. Ik vind het belangrijk om zowel regulier als ook complementair up to date te zijn en volg hiervoor jaarlijks nascholingen.
Sinds 2007 werk ik zelf als antroposofisch huisarts, waarvan nu zo’n zes jaar in de Haarlemse praktijk van Mattijs Christiaanse. Daar werk ik als zelfstandig huisarts. Ik heb een eigen klachtenregeling: www.skge.nl
Zelf in beweging komen
Wat ik fijn vind aan deze praktijk, is dat de patiënten erg ontwikkelingsgericht zijn en over hun eigen gezondheid nadenken. Er is echt sprake van een overlegsfeer, van samenwerking. Ik vind het prachtig wanneer mensen zelf in beweging komen. Dat ze de behoefte hebben om gezonder te worden en ik daar dan aan mag bijdragen.
Mijn visie op gezondheid sluit goed aan bij het concept van positieve gezondheid, waarbij niet alleen naar ons fysiek gestel gekeken wordt maar ook naar mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren.
Hoe gaat dat in z’n werk?
Als mensen hier voor het eerst komen vertel ik ze: ‘Jij bent degene die, voor elke klacht opnieuw, kiest op welke manier je behandeld wilt worden.’ Ik geef altijd een reguliere diagnose en ik leg uit wat er regulier gedaan kan worden en wat antroposofisch. Soms wil iemand een snelle oplossing, soms kiest men voor vitaliteit. Denk eens aan de medische diagnose ‘prikkelbare darm’. Voldoende bewegen en stress vermijden zijn dan bijvoorbeeld reguliere oplossingen, die antroposofisch aangevuld kunnen worden met een kruidenpreparaat, het uitdiepen van waar stress vandaan komt en het aanpakken van het voedingspatroon. Het kleurenpalet waaruit je kunt kiezen is breder en iemands autonomie wordt gerespecteerd. Als antroposofisch huisarts heb je veel meer een begeleidende, coachende en meedenkende functie. Ik vind dat fantastisch en word elke dag weer blij van mijn vak.
En verder
Naast mijn werk geniet ik enorm van mijn gezin met vier kinderen. We wonen in Leiden in een Centraal Wonen project met een gemeenschappelijke tuin, waar jong en oud samen leven. Ik dans, speel tennis, doe soms aan yoga en wanneer het maar even kan ben ik in de natuur te vinden. Zeilen, skiën, wandelen, lekker buiten bezig zijn: heerlijk vind ik dat.
Curriculum Vitae
2007-heden
Waarnemend huisarts
2008-2011
Onderzoeker, lectoraat Antroposofische Geneeskunde, Hogeschool Leiden
2004-2007
Huisartsopleiding VU Amsterdam
2001-2007
Opleiding tot antroposofisch arts NVAA Driebergen
2002-2004
AGNIO psychiatrie, Meander Medisch Centrum, Amersfoort
2001-2002
Poortarts Spoedeisende Hulp, St. Jans Gasthuis, Weert
1994-2001
Geneeskunde Universiteit Maastricht