Vitamines voor weerstand

Gezond en gevarieerd eten is van belang om het immuunsysteem goed te laten werken. Met een goed werkend immuunsysteem ben je beter beschermd en minder bevattelijk voor bijvoorbeeld virussen. Door dagelijks gezond en gevarieerd te eten krijg je alle benodigde voedingsstoffen ( vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, koolhydraten) binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Alle voedingsstoffen zijn van belang voor het immuunsyteem. Uit onderzoek blijkt echter dat vooral de volgende vitamines en mineralen van belang zijn om het immuunsysteem te versterken.

Dit zijn de vitamines: A, B6, B12, C, D en de mineralen : ijzer, zink, koper, selenium en zink. Deze vitamines en mineralen komen voor in de onderstaande voedingsmiddelen:

  • Vitamine A: wortelen, groene en gele groenten, geel fruit, vis, eidooier en vlees en is meestal toegevoegd aan margarine/halvarine.
  • Vitamine B6: biergist, graanproducten, zuivelproducten, kaas, ei, vlees, koolsoorten, spinazie, vis, peulvruchten, groenten, aardappels, noten
  • Vitamine B12: zuivelproducten, vis, vlees, ei, kaas
  • Vitamine C: groenten, fruit, aardappels
  • Vitamine D: De belangrijkste bron is zonlicht. Daarnaast komt vitamine D voor in vette vis, ei, boter en vlees en is meestal toegevoegd aan margarine/halvarine
  • IJzer: vlees, peulvruchten, noten, volkoren granen, donker groene groenten, gedroogd fruit, appelstroop
  • Zink: vlees, vis, volkoren granen, peulvruchten, rijst, groenten, noten en zaden
  • Koper: vis, noten, zaden, volkoren granen, fruit, groenten, cacaoproducten
  • Selenium: noten ( vooral para noten), vis, ei, volkoren granen, groenten

Wil je het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen, zorg dan dat je dagelijks groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, zuivelproducten, vis/vlees/ei en/of vegetarische vervangers en gezonde vetten eet om de bovenstaande voedingsstoffen binnen te krijgen via de voeding.
Eet bij voorkeur onbewerkte biologische producten, beperk het eten van producten met toegevoegde suiker en drink zo min mogelijk alcohol.

Op de website van het vitamineinformatiebureau is meer informatie te vinden over vitamines, mineralen en de invloed op het immuunsysteem/weerstand zoals weerstandswaaier en vitamines en weerstand.

Mariette Boersema, diëtiste