Weerstand, je enthousiasme voor je eigen Zelf

Het immuunsysteem is de lichamelijke uitdrukking van ons eigen unieke zijn. Het houdt onze lichamelijke eigenheid intact en beschermt ons tegen vreemde indringers. Dat kunnen indringers van buitenaf zijn (bacteriën en virussen). Maar het kan ook van binnen uit: cellen die niet meer naar de vorm van ons eigen organisme luisteren, gaan woekeren en daardoor als het ware lichaamsvreemd worden.
Ons eigen wezen kan ook in het gevoelsleven overmand worden door allerlei indrukken en emoties die we niet kunnen verteren (internet, televisie, angst, zorgen, verdriet, trauma’s).
In onze levensloop kan het ook zijn dat we met dingen bezig zijn die niet (meer) bij ons passen, maar waar we toch in blijven hangen (werk of relatie bijvoorbeeld).
Ons “Ik” bewaakt op al deze niveau’s onze eigenheid en de uitdrukking daarvan op lichamelijk gebied is het immuunsysteem.

Het immuunsysteem van de mens heeft twee facetten. Aan de ene kant het aangeboren, algemene afweersysteem. Aan de andere kant het verworven, specifieke afweersysteem. Het verworven immuunsysteem ontwikkelt zich aan het doormaken van infectieziekten. Het heeft een geheugenfunctie waardoor het heel snel antistoffen kan aanmaken tegen een ziekteverwekker waar we al eens eerder mee in contact kwamen. Vooral in de kindertijd ontwikkelt zich dit verworven immuunsysteem door het doormaken van de klassieke kinderziekten en alle andere snotterigheden, verkoudheden en luchtweginfecties die zo bekend zijn in de kindertijd. Het immuunsysteem wordt er steeds sterker door.

Je weerstand versterken
Hoe kunnen we ons immuunsysteem zo goed mogelijk ondersteunen.
Allereerst door ons lichaam gezond te houden. Gezonde voeding. Zoveel mogelijk vers, zelf klaargemaakt voedsel. Veel groente en fruit. Voedsel van gezonde landbouw (biologisch dynamisch of biologisch). Geen kant en klare maaltijden uit de supermarkt. Geen fastfood. Zuinig met alcohol, koffie, suiker, frisdranken. Denk erover na of je voeding je levenskrachten geeft of dat het alleen vulling is. Houdt een gezond levensritme aan. Ga op tijd naar bed. Een goede slaap is belangrijk. In de nacht regenereert ons lichaam zich. Wees zuinig met verslavingen: koffie, alcohol, roken, drugs. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en de frisse buitenlucht. Zit niet teveel achter beeldschermen. Een goede vitaliteit is de basis voor een goed werkend immuunsysteem.
Zorg verder voor een evenwichtig gevoelsleven. Het is bekend uit de psychoneuro-immunologie dat stress het immuunsysteem verzwakt.
De therapieën die we op het Therapeuticum bieden (diëtiste, muziektherapie, eurythmietherapie, kunstzinnige therapie, ritmische massage en uitwendige therapie) kunnen helpen om meer rust en evenwicht in je gevoelsleven te brengen en je vitaliteit te versterken.
Biografische gesprekken kunnen helpen om beter je eigen levenspad te leren kennen en te volgen.

Vaccinaties
Er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Daar zijn veel vraagtekens bij te zetten. Een vaccin probeert het verworven immuunsysteem een afweer aan te leren tegen een bepaald virus. Het is echter voor het immuunsysteem een ongebruikelijke prikkel. De ziekteverwekker (verzwakt of stukjes erfelijk materiaal daarvan) worden direct in het lichaam geïnjecteerd. Samen met hulpstoffen en de bodem waarop het gekweekt is (apenieren of menselijk embryonaal weefsel), die ook vreemde indringers zijn. Normaal komt het virus bij eerste aanraking op de slijmvliezen van neus en keel terecht, waar al direct een afweerreactie op gang komt. Door de ongebruikelijke prikkel kan het immuunsysteem ontregeld raken, zeker wanneer dit frequent gebeurt (vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijg je in 14 prikken 70 vaccinaties toegediend voor je 14e levensjaar). Aan het doormaken van een ziekte ontwikkeld het immuunsysteem zich veel krachtiger dan door een vaccinatie. De tijdsdruk om een vaccin tegen het coronavirus te maken is nu zo groot, dat mogelijk de normale veiligheidswaarborgen niet in acht worden genomen. Het ontwikkelen van zo’n vaccin en het grondig testen op bijwerkingen duurt 4-6 jaar, zo stond het recent in een artikel in een (regulier) Zwitsers medisch vakblad.

Koorts
Koorts is een uiting dat het immuunsysteem aan het werk is. Koorts onderdrukken met paracetamol is dus geen slimme zet.

Angst
Angst die in de media aangewakkerd wordt is een stressfactor die het immuunsysteem ook niet ten goede komt. Daarom nog even wat cijfers om Corona in een juist perspectief te zien. Er zijn nu 6220 mensen in Nederland overleden aan Corona. In België overlijden jaarlijks 15.000 mensen door ongezonde leefgewoontes. In de winter van 2017/2018 was de extra sterfte door de griep 9444. In de winter van 2016/2017 was de extra sterfte door de griep 8890. Per jaar overlijden er in Nederland ongeveer 150.000 mensen aan allerlei diverse doodsoorzaken.

Mattijs Christiaanse, huisarts