Ronald Kooy

Wie ben ik?

In 1981 ben ik in Utrecht Psychologie gaan studeren. Vele therapierichtingen kwamen aan bod: gedragstherapie, cognitieve therapie (RET), experiëntiële therapie, relatietherapie, hypnotherapie en zelfs regressie-reïncarnatietherapie. Voor mijn psychopathologiescriptie heb ik geschreven over de antroposofische visie op psychopathologie.  Mijn afstudeeronderzoek ging over de psychologische veranderingen die mensen doormaken bij de ziekte kanker.  Tijdens mijn studie heb ik mij ook verder verdiept in andere vormen van psychotherapie zoals ‘Padwerk’ en de antroposofische psychotherapie. Na mijn studie heb ik de opleidingen Gestalt en psychosynthese en Antroposofische psychotherapie gevolgd. Na eerst gewerkt te hebben in een psychologenpraktijk, werk ik sinds 1991 in het Therapeuticum Haarlem.

Belangrijke nascholingen waren voor mij: EMDR, een therapie gericht op het verwerken van trauma’s, Mindfulness, en EFT, een relatietherapie. Verder volgde ik vele antroposofische nascholingen.

Ik woon samen met mijn vrouw en onze zoon en dochter en in mijn vrije tijd lees ik, maak ik muziek, sport ik en reis ik graag.

In mijn therapie werk ik van bewustwording naar de ontwikkeling van kracht, wijsheid en liefde. Er zijn dus vier stappen in het therapie proces te onderscheiden:

Allereerst onderzoek ik met u welke gedachten, gevoelens en wils-impulsen verbonden zijn met de klacht. Hoe zijn deze gerelateerd aan het verleden? Bewustwording van wat er onbewust leeft, geeft bevrijding ( psychoanalytische therapie).

De volgende stap is om in het hier en nu richting te kunnen geven aan uw gedachten, gevoelens en wat u wil. Ik moedig u aan  assertief en krachtig op te komen voor wat u belangrijk vindt  ( gedragstherapeutische therapie).

In de derde stap kijken we opnieuw naar uw gedachten en overtuigingen die gevormd zijn in het verleden. Zijn ze nu nog waar?  Wat is nu waarheid voor u?  (cognitieve therapie).

Ten slotte krijgt de ontwikkeling van liefde aandacht: liefde voor jezelf, voor de anderen, voor de wereld en het spirituele  (rogeriaanse, relatietherapie).

Op deze wijze integreer ik in mijn werkwijze verschillende psychotherapeutische stromingen, die vervolgens tracht met de antroposofische visie te verdiepen.

 

Curriculum Vitae

1981-1988
Klinische en ontwikkelingspsychologie.

1988-1989
Gestalt en Psychosynthese opleiding.

1989- 1991
Antroposofische Psychotherapie opleiding.

1990-heden
Mee organiseren van de antroposofische psychotherapie.

 1989-1991
Werkzaam in een psychologenpraktijk:

 1991
Eerstelijnspsychologie registratie behaald.

1991- heden
Therapeuticum Haarlem werkzaam als GZ psycholoog.

Verdere nascholingen:   EMDR,  EFT (Relatietherapie) en Mindfulness en vele antroposofische nascholingen.

Ronald Kooy
Psycholoog, GZ basispsycholoog, met GZ en eerstelijns psychologie registratie

Aanwezigheid

  1. Ma
  2. Di
  3. Wo