Diëtetiek

Wat is Diëtetiek?

Lichaam, ziel en geest hebben dagelijks goede voeding nodig. Pure, natuurlijke voeding ondersteunt het zelfgenezend vermogen van ons lichaam. Door goed te eten, kan ieder mens actief bijdragen aan zijn eigen gezondheid, zijn weerstand versterken en tevens goed zorgen voor onze aarde.

Als het om eten gaat worden onze zintuigen in deze tijd gemakkelijk om de tuin geleid door de toepassing van kunstmatige geuren, kleuren en smaken en ingrediënten van onduidelijke herkomst. Door de juiste voeding wordt positieve gezondheid gevoeld en bevorderd. Hierdoor kan de mens het leven (weer) beter aan.

Het veranderen van eetgewoontes kost tijd, aandacht en wilskracht. Voor ons is het een uitdaging om u daarbij te ondersteunen met onze kennis en ervaring. Wij stellen een persoonlijk voedings- of dieetadvies op waarbij we rekening houden met uw lichamelijke en geestelijke conditie, maar ook met uw smaakvoorkeur, inkomen, kookkunst en omgeving, want ook familie en vrienden beïnvloeden uw voedselkeuze.

Een bekende uitdrukking luidt: voeding is het beste medicijn. Dat betekent niet dat u uw medicijnen in de prullenbak kan gooien als u gezond eet of dat u dan nooit ziek zult worden. Wel kunt u misschien met minder medicijnen toe.

Bekijk de website van Diëtistenpraktijk Mariëtte Boersema met meer informatie over haar werkwijze, haar specialisatie in vegetarisch en veganistisch eten en haar aanbod.

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens het eerste consult bespreekt de diëtist uw klachten en voedingsgewoonten. De diëtist zal u vragen om van tevoren gedurende 3 of 4 dagen bij te houden wat u eet en drinkt. U krijgt een persoonlijk en praktisch advies mee naar huis, zodat u meteen aan de slag kunt.

Tijdens het tweede consult worden uw ervaringen besproken. De behandeling wordt zo nodig bijgesteld. Het aantal vervolgconsulten wordt in overleg afgesproken.

U kunt twee keer per jaar deelnemen aan de leefstijlcursus Over Gewicht die we samen geven met de euritmist, de praktijkondersteuner en de psycholoog. Twee keer per jaar organiseren wij de gecombineerde leefstijlinterventie Slimmer. Zie voor informatie: https://www.therapeuticumhaarlem.nl/zorgaanbod/leefstijl/

De doelgroep

Bij veel gezondheidsproblemen is een aangepaste voeding (dieet) onderdeel van de behandeling of zelfs de enige behandeling. U kunt bij ons terecht met:

  • Maag- en darmproblemen: zuurbranden, opgeblazen buik, slikklachten, obstipatie, diarree, prikkelbare darm
  • Overgewicht en obesitas
  • Vitaminetekort en ondervoeding
  • (Pre)diabetes mellitus
  • Hart- en vaatproblemen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hartfalen
  • Voedselovergevoeligheid, voedselallergieën, histamineovergevoeligheid
  • Eet- en gewichtsproblemen bij angst en stemmingsproblematiek (depressie)
  • Bijwerkingen van medicijnen op eetlust, gewicht, smaak of maag-darmproblemen
  • Voedingsvragen bij kanker
  • Vragen over kindervoeding, voeding bij zwangerschap, voeding bij kinderwens

Kosten en vergoeding

Dieetadvisering en -begeleiding is opgenomen in de basisverzekering voor 3 uur per jaar. Een verwijzing is wenselijk maar niet bij alle verzekeraars verplicht. Verzekerden bij CZ, Ohra, Delta Lloyd en de Friesland hebben wel altijd een verwijsbrief nodig.

Wel of geen eigen risico

Voor vergoedingen uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Het eigen risico geldt niet onder de 18 jaar en ook niet voor diabetes, COPD en hart- en vaatziekten. U hebt dan wel een verwijzing nodig.

Aanvullende verzekering

Raadpleeg de extra vergoeding van de aanvullende verzekeringspakketten bij Zorgwijzer.nl. Soms is meer dieetbegeleiding nodig dan de verzekering dekt. In overleg kan dan de behandeling voortgezet worden. Het tarief is 38 euro per consult van 30 minuten.

Leden van het Solidariteitsfonds kunnen onder voorwaarden een beroep op dit fonds doen.

Nuttige links

Therapeuten

Mariëtte Boersema
Diëtist / Leefstijlcoach / BGN gewichtsconsulent